четвртак, 10. март 2016.

Cheese cake-Čiz kejk

Cheese cake-Čiz kejk

Brzinski cheese cake koji uvek uspe... i fenomenalnog ukusa


Kora:
300gr mlevene plazme
100 gr margarina
3 kašike šećera
1 dl vode

Fil:
250gr slatke pavlake
250gr ala kajmaka ili imlekovog sitnog sira

 kašike šećera u prahu
(po želji 2 želatina dr.oetker)

Preliv:
300 gr crvenog voća, jagode, višnje, mix-po želji
3 kašike šećera
1dl vode
1 kašika gustina
1 želatin dr.oetker
Kora:
Stavite margarin, vodu i šećer da se istope na sporetu i umešajte mlevenu plazmu...Rasporedite na dno kalupa.
Preliv:
U šerpu stavite smrznuto voće ili sveze, vodu, šećer i pustite da provri i omekša. Kašiku gustina razmutite sa malo hladne vode i umešajte u preliv i malo kuvajte da se zgusne...Stavite da se hladi. Za to vreme spremite želatin sa uputstva na kesici, stavite u malo hladno vode da nabubri. kada se preliv malo ohladi ali da je vruć i dalje, umešajte želatin dok se ne istopi skroz.
Fil:
Izmešajte slatku pavlaku sa šećerom u prahu mikesrom, kada se stegne ubacite ala kajmak,ili sir i dobro izmešajte da se sjedini. Ovo su isprobani sirni dodaci i odlična su zamena za rikota sir. Ako želite da vam ovaj fil bude baš čvrst i kompaktan ubacite i želatin. Ja ga ne stavljam uvek, samo kada dolaze gosti koje želim da impresioniram kolačem pod konac....Fil bude dovoljno čvrst i od slatke palake i sira.
 Topao želatin će malo razvodeniti smesu ali ne brinite, preko noći će se stegnuti.
Želatin napravite sa upustva na kesici, prvo sa hladnom vodom da nabubri pa posle na šoret da se otopi pa malo prohladjen u fil. Pazite da želatin ne provi jer će izgubiti svojstva, samo ga zagrejte da se otopi.
I kupujte samo dr.oetkerov ako želite da vam uspe... ja sam imala loša iskustva sa svim drugim želatinima jer uopšte nisu odradili posao. Ovo je jedini koji me nikada nije izneverio. I čitajte uputstva sa kesice... :)

Na ohlađenu plazma koru, stavite fil, dobro ga rasporedite i preko prelite topao voćni preliv. Stavite u fružider da se hladi. Minimum 5 sati ali najbolje preko noći.
Kalup koji ja uvek koristim je onaj sa odvojivim dnom prečnika 30 cm.
Brzo lako i jednostavno :)

Bon apettit



1 коментар: