понедељак, 14. март 2016.

Menta - Nana - Mint

Menta - Nana - Mint- lat. Mentha 



Polako se i kod nas  nana-  menta koristi sve više u kulinarstvu  a ne samo kao čaj. Nana je bogata mineralima a naročito kalijumom,kalcijumom, gvoždjem,magnezijumom...kao i vitaminima C,E,K, B6, i beta karotenom. Zbog svojih lekovitih svojstava koristi se za lečenje mnogih tegoba.




Začinsko bije koje možete lako da gajite na terasi ili u kutku baštice, jer raste brzo i ne traži veliko održavanje a skoro preko cele godine imate sveze listove nane, sem nekoliko zimskih meseci, a tada možete koristiti osušenu...
a evo moja prošlogodišnja je nikla u sakasiji, na početku zime  sam je ošišala i sklonila od mraza i evo već je nikla i to obilno...


Možete kupiti semenke pa  je posadite sami, ili presadite jedan busen on će se već sledeće godine raskoreniti i raširiti po celoj saksiji...
 Nana, menta se u kulinarstvu u arapskim zemljama i istočno mediteranskim koristi puno, naročito u jelima sa jagnjetinom,mlevenim mesom,salatama, ali i kao dodatak poslasticama.Jelu daje osvezavajuću notu.
Pošto mi predskazuje dolazeće leto, daću vam neke zanimljive i interesante recepte sa nanom- mentom.

Grašak sa nanom

Potaž od krompira sa nanom
Od nane, mente se pravi popularni koktel Mohito i dodatak je mnogim osvežavajućim napitcima... možete je dodati u čokoladne dezerte jer odlično ide sa čokoladom, kao i sa jagodama... Cvetove nane možete koristiti kao jestivu dekraciju ili napraviti pesto od nane i badema koji može da vam posluzi kao odličan preliv za sladoled.


Нема коментара:

Постави коментар