понедељак, 25. април 2016.

Prolećna miso čorba

Prolećna miso čorba

Miso pasta se na dalekom istoku smatra jednom od najzdravijih namirnica, to je fermentisani proizvod od soje i koristi se kao narodni lek za varenje,regulisanje želudačne kiseline,jačanje libida i lečenju malignih oboljenja. Tokom drugog svetskog rata, doktor Šinizičir Akizuki je lečio pacijente u Nagasakiju od posledica radijacija dijetom koja je podrazumevala i miso supu, a rezultati su bili fascinantni. Teže posledice radijacije se kod njih nikada nisu ispojile a doktor je smatrao da upravo sastojci u miso pasti čisti organizam i zadužen je za to.

Zbog svog prijatno slanog ukusa, miso se može koristiti kao znatno zdravija zamena za so, jer osim soli sadrži mnogo drugih hranljivih materija. Između ostalog, u njemu ima 9,7 mg proteina, kompleks B vitamina, obilje kalcijuma, fosfora, gvožđa, natrijuma, kalijuma, bioflavonoida. 

Zato je dobar da se pomogne uspostavljanje boljeg metabolizma. Kao začin, može se koristiti sa žitaricama za pravljenje sosa i preliva preko žitarica i testenina. Može se dodavati u sve supe - naročito se koristi za pravljenje supa raskošnog ukusa sa raznim varijacijama povrća, žitarica, mahunarki i morskih algi. 

Može se koristiti i kao preliv za salate, za sosove, namaze... I pazite: i u povrće i u supe treba ga dodati tek na kraju kuvanja, jer će inače visoka temperatura uništiti enzime kojima je on izuzetno bogat. 









Sastojci za prolećnu miso čorbu

Ovu čorbu možete praviti i bez mesa i posnu..

Šargarepa
Paškanat
Keleraba
Čičoka
Paprika
Brokoli
Crni luk
Peršun-seckani
List lovora
Miso pasta
So i biber
Pileće meso i kosti (po želji)


Povrće sitno iseckajte jer će se brže spremiti.
Na malo ulja  prodinstajte luk i ostalo povrće osim brokolia. Brokoli se brzo skuva. Da se ne bi raspao, dodajte ga na kraju.
Nalite sve vodom i malo posolite i pobiberite,dodajte i lovor. Izbegavajte vegetu ili neki mešani začin zbog svih emulgatora i poboljšivača ukusa. 
Miso pasta je slana i daće čorbi voma prijatan i lep ukus.
Kada je povrće skuvano i čorba gotova dodajte seckani peršun i miso pastu...

Prijatno..






Нема коментара:

Постави коментар