четвртак, 18. фебруар 2016.

Baklava sa kremom -Znod six

                           Baklava sa kremom Znod six

Čarobno! Jednostavno nešto čarobno! Malo ćete se pomučiti ali vredi, oduševićete se. Hrskavo spolja, kremasto unutra -magične baklavice!

Sastojci 

za krem

3 šolje mleka
4 kašike gustina
2 kesice burbon vanile
1 šolja kisele pavlake sa 20% mlečne masti 
(može i neutralna pavlaka ili neki neslani krem sir)

jedno pakovanje tankih kora

Za sirup

700gr šećera
2 šolje vode
1 limun
1/2 kašičice cimeta

150 gr badema mlevenog za posipanje


ulje za prženje



U hladno mleko umešajte gustin i burbon vanilu stavite na laganu vatru i mešajte dok ne provri. Kada provri kuvajte krem još nekih 5 minuta da se gustin stegne, ubacite i pavlaku i mešajte još koji minut. Ostaviti sa strane da se ohladi.
Malo ćete se umoriti ali za dobar slatkiš se vredi pomučiti, nije lako :)

Ovaj krem i sirup možete napraviti i dan ranije i ostaviti u frižideru. Fil će se baš stegnuti kada se ohladi. Ne brinite što nema šećera, od sirupa će biti dovoljno slatko.

Skuvajte i sirup, da bi se i on prohladio. Vodu šećer i sok od pola limuna stavite da provri, kuvajte oko 15 minuta i pri kraju dodajte cimet.





Kore presecite na tri dela kao na fotografiji iznad i obavezno ih prekrite krpom da se ne bi osušile dok motate baklavice. 


E sada, unakrst kao na slici postavite kore bočnu ispod preko uzduznu i onda fil. 

Bočne savite jednu preko druge i onda uvijajte do kraja uzdužnu traku kao kada motate sarmice. Kraj namažite vodom da se zalepi.

Pazite na krajeve, ako vam se čini pretanko stavite duplu bočnu traku
da vam fil ne bi cureo dok przite.

Kada sve uvijete zagrejte u dubljoj šerpi dosta ulja i przite ih dok ne dobiju zlatnu boju.

Ispržene baklavice prebacite u slatki sirup i ostavite da se natapaju...
Stavite ih sve u posudu i prelite ako vam je ostalo sirupa.

Pre služenja pospite mlevenim bademima.






Нема коментара:

Постави коментар