понедељак, 21. март 2016.

INDIJSKA KUHINJA


INDIJSKA KUHINJA


Kari nije jedno jelo kao što ni svako Indijsko jelo nije kari.
Zemlja hiljadu i jedne noći, hiljadu jezika i još toliko začina... Indija!


Već dugo želim da počnem da kuvam indijsku hranu . Prvo sam malo istraživala i pod tim utiskom rešila da se upustim u mirišljava jela.
Došlo je vreme za Indiju :) Verujem da bi pravi Indijac našao zamerke u mojim receptima ali šta sad :)




Indijska hrana je raznovrsna. Od egzotičnih ljutih jela do veoma jednostavnih i vrlo blagih, u indijskoj hrani može uzivati svako čak i deca. Vegetarijanska hrana u Indiji je nesumljivo najbolja na celom svetu. Mahunarke, sočiva,mlečni proizvodi i žitarice u kombinaciji daju najbolji nutritivni sklop.
 Od mesa se najviše koristi jagnjetina,piletina i riba. Zbog velikog broja muslimanskog stanovništva svinjetina se slabo koristi, kao ni teletina, jer je Indusima krava sveta životinja. Riba, rakovi,ostrige se koriste u primorskim delovima Indije.
Veoma ljuta i začinjena hrana se uvek služi sa pirinčem ili hlebom ili osvežavajućim prilozima sa jogurtom.
Indijski hlebovi su od integralnog brašna, celog zrna žitarica,obično pečeni kao tortilje ili prženi u dubokom ulju...ponekad i pečeni u tadnoori pećnicama.
U Indiji dezert nije obavezan ali u svečan prilikama jeste. Obično se prave od raznog povrća voća, badema, pistaća,svežeg sira ili kondenzovanog mleka,,sa dodatcima raznih začina,ruzom vodicom.... Neki su hrskavi kao čips i služe se kao fingerfood, ili su kremasti i služe se u malim posudama. Neki deserti su suvi dok ima i prelivenih sa šećernim sirupom, svakako raznovrsni kao i sva indijska hrana.
Začini u indijskoj hrani zauzimaju posebno i glavno mesto. Svaki začin ima svoju karakteristiku i svrhu i dobrobit za organizam, i ne stavlja se samo po ukusu kuvara već se bazira na učenju hiljadama godina o prirodnoj medicini i onome što čine organizmu. Hrana i začini utiču na psihičko i fizičko zdravlje čoveka.

  


Ovako je izgledao naš indijski nedeljni ručak 

Na jelovniku smo imali 

Pikantne indijske ćuftice


Pirinač sa limunom


Osvežavajući jogurt sa krastavcem

i za dezert 
Red cat slatki orjent

Recepte sam malo prilagodila našim ukusima, neke začine nisam ni imala, nešto sam malo oduzela dodala ali po utiscima mislim da je dobro ispali :D sve su smazali 

U pojedinačnim receptima sam pisala kako možete sebi olakšati i bolje organizovati vreme ako vam dolazi veće društvo i da unapred ili dan pre nešto spremite, kao možda da skuvate pirinac ili krompir...ili napravite dezert ranije...


Važno je da i da vi budete lepi i veseli i uživate u društvu i hrani.



Нема коментара:

Постави коментар