INDIJSKA KUHINJA
Kari nije jedno jelo kao što ni svako
Indijsko jelo nije kari.
Zemlja hiljadu i jedne noći, hiljadu
jezika i još toliko začina... Indija!
Već dugo želim da počnem da kuvam
indijsku hranu . Prvo sam malo istraživala i pod tim utiskom rešila da se upustim u mirišljava jela.
Došlo je vreme za Indiju :) Verujem da bi pravi Indijac našao zamerke u mojim receptima ali šta sad :)
Indijska hrana je raznovrsna. Od egzotičnih
ljutih jela do veoma jednostavnih i vrlo blagih, u indijskoj hrani može uzivati
svako čak i deca. Vegetarijanska hrana u Indiji je nesumljivo najbolja na celom
svetu. Mahunarke, sočiva,mlečni proizvodi i žitarice u kombinaciji daju
najbolji nutritivni sklop.
Od
mesa se najviše koristi jagnjetina,piletina i riba. Zbog velikog broja
muslimanskog stanovništva svinjetina se slabo koristi, kao ni teletina, jer je Indusima krava sveta životinja. Riba, rakovi,ostrige se koriste u primorskim
delovima Indije.
Veoma ljuta i začinjena hrana se uvek
služi sa pirinčem ili hlebom ili osvežavajućim prilozima sa jogurtom.
Indijski hlebovi su od integralnog
brašna, celog zrna žitarica,obično pečeni kao tortilje ili prženi u dubokom
ulju...ponekad i pečeni u tadnoori pećnicama.
U Indiji dezert nije obavezan ali u
svečan prilikama jeste. Obično se prave od raznog povrća voća, badema,
pistaća,svežeg sira ili kondenzovanog mleka,,sa dodatcima raznih začina,ruzom
vodicom.... Neki su hrskavi kao čips i služe se kao fingerfood, ili su kremasti
i služe se u malim posudama. Neki deserti su suvi dok ima i prelivenih sa
šećernim sirupom, svakako raznovrsni kao i sva indijska hrana.
Začini u indijskoj hrani zauzimaju
posebno i glavno mesto. Svaki začin ima svoju karakteristiku i svrhu i dobrobit
za organizam, i ne stavlja se samo po ukusu kuvara već se bazira na učenju
hiljadama godina o prirodnoj medicini i onome što čine organizmu. Hrana i
začini utiču na psihičko i fizičko zdravlje čoveka.
Ovako je izgledao naš indijski nedeljni ručak
Na jelovniku smo imali
Pikantne indijske ćuftice
Pirinač sa limunom
Osvežavajući jogurt sa krastavcem
i za dezert
Red cat slatki orjent
Recepte sam malo prilagodila našim ukusima, neke začine nisam ni imala, nešto sam malo oduzela dodala ali po utiscima mislim da je dobro ispali :D sve su smazali
U pojedinačnim receptima sam pisala kako možete sebi olakšati i bolje organizovati vreme ako vam dolazi veće društvo i da unapred ili dan pre nešto spremite, kao možda da skuvate pirinac ili krompir...ili napravite dezert ranije...
Važno je da i da vi budete lepi i veseli i uživate u društvu i hrani.
Нема коментара:
Постави коментар