Menta - Nana - Mint- lat. Mentha
Polako se i kod nas nana- menta koristi sve više u kulinarstvu a ne samo kao čaj. Nana je bogata mineralima a naročito kalijumom,kalcijumom, gvoždjem,magnezijumom...kao i vitaminima C,E,K, B6, i beta karotenom. Zbog svojih lekovitih svojstava koristi se za lečenje mnogih tegoba.
Začinsko bije koje možete lako da gajite na terasi ili u kutku
baštice, jer raste brzo i ne traži veliko održavanje a skoro preko cele godine
imate sveze listove nane, sem nekoliko zimskih meseci, a tada možete koristiti
osušenu...
a evo moja prošlogodišnja je nikla u sakasiji, na početku zime sam je ošišala i sklonila od mraza i evo već
je nikla i to obilno...
Možete kupiti semenke pa je
posadite sami, ili presadite jedan busen on će se već sledeće godine
raskoreniti i raširiti po celoj saksiji...
Nana, menta se u kulinarstvu
u arapskim zemljama i istočno mediteranskim koristi puno, naročito u jelima sa
jagnjetinom,mlevenim mesom,salatama, ali i kao dodatak poslasticama.Jelu daje
osvezavajuću notu.
Pošto mi predskazuje dolazeće leto, daću vam neke zanimljive i
interesante recepte sa nanom- mentom.
Grašak sa nanom
Potaž od krompira sa nanom
Od nane, mente se pravi popularni koktel Mohito i dodatak je mnogim
osvežavajućim napitcima... možete je dodati u čokoladne dezerte jer odlično ide
sa čokoladom, kao i sa jagodama... Cvetove nane možete koristiti kao jestivu
dekraciju ili napraviti pesto od nane i badema koji može da vam posluzi kao
odličan preliv za sladoled.
Нема коментара:
Постави коментар